Klopsiki z kurczaka po hindusku

Kolejna smaczna propozycja na obiad to klopsiki z kurczaka. Klopsiki z kurczaka przyrządzam w różnych wersjach. Moje dzieci bardzo lubią klopsiki w pomidorowym sosie ze spaghetti. Klopsiki w kokosowym sosie to kolejny sprawdzony przepis godny polecenia. Klopsiki z kurczaka po hindusku przygotowałam na wzór tikka masala. Sos wzbogaciłam o szpinak. Hindusi często podają do sosów smażony ser paneer. Zamiast tradycyjnego paneer używam grillowanego halloumi.

klopsiki z kurczakaKlopsiki z kurczaka

Składniki:

na 4-6 porcji

800 g mielonego z kurczaka

150 ml śmietanki

1  mała cebula, utarta

sól i pieprz do smaku

Tikka masala

porcja pasty tikka masala, tutaj przepis

400 g pokrojonych pomidorow z kartonu

1 puszka kokosowego mleka, 400 ml

2 łyżki zmielonych migdałów

2 ząbki czosnku

garść świeżej kolendry

1 chili

1 łyżka garam masala

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

130 g sera halloumi

150 g świeżego szpinaku

sól do smaku

1 łyżka oleju

Do podania

szafranowy ryz z berberysem

klopsiki w sosieWymieszaj składniki na farsz i uformuj około 30 klopsików. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego  piekarnika na 200ºC na 15 minut. W między czasie przygotuj sos. Cebulę, czosnek i chili pokrój  i podsmaż na oleju. Dodaj pastę tikka masala, kokosowe mleko i pomidory. Dodaj pokrojoną kolendrę i migdały. Dopraw sos solą i przyprawami, zagotuj. Dodaj klopsiki do sosu i gotuj przez 15 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj gorącej wody. Pod koniec gotowania dodaj szpinak. Podaj klopsiki z szafranowym ryżem i halloumi.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *