Klopsiki z kurczaka w sosie pomidorowym

Kolejny łatwy i szybki w wykonaniu przepis na klopsiki z kurczaka w sosie pomidorowym. To ekspresowa alternatywa dla kotletów mielonych. Klopsiki z kurczaka przyrządza się bezproblemowo. Używam zazwyczaj gotowego mielonego z kurczaka. Dodaję do farszu śmietanę, dzięki której klopsiki są soczyste. Do podania proponuję makaron, bulgur lub ryż. Co wolicie, co lubicie najbardziej!

klopsiki z kurczaka

Klopsiki z kurczaka

Składniki:

5-6 porcji

800 g mielonego z kurczaka

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka oregano

2 łyżeczki soli

¾ łyżeczki czarnego pieprzu

100 ml śmietanki

1 jajko

masło lub olej do smażenia

Sos 

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

2 kartony pokrojonych pomidorów

½ łyżeczki suszonego oregano

10 listków bazylii

2 łyżki oliwy

klopsiki z kurczaka

Cebulę zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z mielonym, śmietanką i przyprawami. Z otrzymanej masy formuj małe kuleczki i smaż na rozgrzanym maśle. Potrząsaj patelnią aby klopsiki równomiernie się zrumieniły. Ugotuj spaghetti al dente. Przygotuj sos. Pokrój cebulę i czosnek bardzo drobno. Zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, pokrojoną bazylię, oregano, pieprz i sól. Gotuj sos przez 10 minut. Na talerz wyłóż porcję makaronu, polej sosem, a na wierzchu ułóż klopsiki z kurczaka. Całość posyp parmezanem.

klopsiki w sosie

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *