Klopsiki z rozmarynem w sosie śmietankowym

Klopsiki to takie komfortowe danie, łatwe do przyrządzenia, idealne na lunch do pracy czy jak u mnie na niedzielny obiad. Klopsiki podaję zazwyczaj do gryczanej kaszy, ziemniaków, czy ryżu. Dzisiaj klopsiki z rozmarynem w sosie śmietankowym. Zaczynam zaopatrywać się w zioła, które mam zamiar hodować na balkonie. Zaczęłam od rozmarynu , bo ten niewybredny, a i słońca aż tyle mu nie potrzeba. Mam nadzieję, że będzie mi pięknie rósł, a tym czasem postanowiłam wykorzystać go do dzisiejszego obiadu. Dzięki rozmarynowi klopsiki i sos zyskały dużo na smaku.

klopsiki w sosie

Klopsiki z rozmarynem w sosie śmietankowym

Składniki:

na 5-8 porcji

1 kg mielonego, u mnie 50/50 wieprzowo wołowe

1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

1 średnia cebula, drobno pokrojona

2 ząbki czosnku

2 dl śmietanki

1 jajko

sól i pieprz do smaku

Sos śmietankowy

1 mała cebula

2 łyżki mąki

1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

100 g wędzonego boczku, cienko pokrojonego

300 ml bulionu, u mnie warzywny

250 ml słodkiej śmietany

sól do smaku

po szczypcie czarnego pieprzu, cytrynowego pieprzu, płatków wędzonej papryki

klopsiki w sosie śmietankowym Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg lub 250ºC bez termoobiegu. Wszystkie składniki na klopsiki wymieszaj na farsz. Wyłóż blaszkę pergaminem. Z farszu uformuj około 25 klopsików i ułóż na blasze. Włóż klopsiki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut.

Przygotuj sos. Zrumień boczek na patelni i przełóż do miseczki. Na wytopiony tłuszcz wrzuć cebulę i rozmaryn. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj mąkę i smaż przez minutę. Dodaj bulion i śmietanę. Dopraw sos solą i przyprawami i zagotuj. Do przyrządzonego sosu dodaj teraz boczek, klopsiki i wymieszaj. Podawaj na gorąco z kaszą, ziemniakami lub ryżem

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *