Klopsiki z salsiccia w pomidorowym sosie

Salisiccia, surowa, aromatyczna włoska kiełbasa, która u mnie ma wszechstronne zastosowanie. Idealna na sos do makaronu, do mięsnego ragu czy choćby usmażona z cebulką. Nie tak dawno przyrządziłam salsiccia z portabello. Lubię również risotto z salsiccia. Nawet ugotowałam gołąbki z salsiccia!

sos do makaronuKlopsiki z salsiccia już kiedyś robiłam, ale do dzisiejszych klopsików użyłam jedynie samej salsiccia i mówię wam wyszły przepyszne. Moje dzieci zajadały się nimi, że aż im się uszy trzęsły. Sama czuję się jeszcze pożądnie nimi napasiona, kiedy to piszę do was. No cóż nie spróbowałeś to nie wiesz, więc zachęcam was bardzo do przyrządzenia tego typu klopsików z salsiccia. Sposób przyrządzenia klopsików jest bardzo prosty. Klopsiki uformowałam z farszu, ugotowałam bardzo intensywny pomidorowy sos doprawiony obficie oregano, a jako dodatek proponuję mnóstwo mozzarella i spaghetti. Moja wersja klopsików jest bezglutenowa, bo zamiast bułki użyłam mąki migdałowej. Wybrałam również spaghetti bezglutenowe. Obcja z bułką praktycznie się nie różni w smaku, więc można ją swobodnie stosować zamiennie.

klopsiki w sosie pomidorowymKlopsiki z salsiccia w pomidorowym sosie

Składniki:

4 – 5 porcji,

Klopsiki

650 g surowej salsiccia

1 jajko

70 g migdałowej mąki lub 1 pszenna bułka

50 ml śmietanki

3 łyżki posiekanego szczypiorku

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

olej do smażenia

Sos pomidorowy

1 bananowa szalotka

2 ząbki czosnku

800 g pokrojonych pomidorów z puszki

50 ml mięsnego bulionu, skoncentrowanego

1 łyżeczka płatków chili

1 łyżeczka uprażonego i zmielonego rzymskiego kminu

½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubomielonego

1 łyżeczka suszonego oregano

sól do smaku

2 kulki mozzarella

4 łyżki utartego manchego sera

świeże oregano do posypania

klopsiki z salsiccia przepisSurową kiełbasę wyciśnij z flaków do miski. Dodaj resztę składników i wyrób luźny farsz. Jeśli użyjesz bułkę namocz ją w śmietanie. Uformuj 12 klopsików dosyć dużych. Rozgrzej olej i zrumień klopsiki. Przełóż na talerz. Pokrój szalotkę i czosnek w drobną kostkę i podsmaż na patelni na tłuszczu, który pozostał z klopsików. Dodaj przyprawy i pomidory. Zagotuj sos i zanuż w nim klopsiki. Gotuj sos z klopsikami przez 20 minut. Pokrój mozzarella na kawałki i powciskaj między klopsiki. Gotuj sos powoli jeszcze przez 10 minut. Kiedy mozzarella będzie już mocno ciągnąca zdejmij sos z kuchni. Posyp danie posiekanym oregano i utartym manchego. Ugotuj spaghetti al dente. Podaj z sosem i klopsikami.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *