Knedle z serem i szpinakiem

Knedle to wspaniałe danie, do którego można wykorzystać resztki obiadowe w postaci ugotowanych ziemniaków. Lubię knedle z mięsem. Obowiązkowo jesienią robię knedle ze śliwkami. Dzisiaj proponuję knedle z serem i szpinakiem podane z szałwiowym masłem.

Tak, tak poczciwe polskie knedle w nowej, jarskiej wersji. Użyłam twarożku typu wiejskiego i mrożonego szpinaku. Nadzienie przyprawiłam na ostro cebulą, czosnkiem i pieprzem. Podane knedle na talerzu polałam roztopionym masłem szałwiowym.

pyszne knedle ze szpinakiem i twarogiem

Przepis na knedle z serem i szpinakiem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 180 g – 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 200 g serka wiejskiego lub  twarogu
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Cebulę i czosnek pokrój bardzo drobno. Zrumień lekko na patelni, po czym dodaj szpinak. Smaż, aż woda ze szpinaku odparuje. Przełóż wszystko do miseczki i dodaj twaróg. Dopraw nadzienie solą i pieprzem.
  • Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj mąkę i jajko i zarób puszyste ciasto. Uformuj wałek, spłaszcz i podziel na kawałki.
  • Na każdą porcję ciasta nałóż łyżkę nadzienia, zwiń i uformuj kulkę.
  • Zagotuj wodę a solą i wrzucaj knedle. Gotuj dopóki knedle nie wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmij na talerz za pomocą łyżki cedzaka.
  • Rozpuść masło na patelni, dodaj pokrojoną świeżą szałwię. Polej knedle masłem szałwiowym przed podaniem.

przepis na knedle ze szpinakiem

 

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *