Kokosowa pannacotta z ananasem

Pannacotta to bardzo prosty deser, który można przygotować na wiele sposobów. Tu na blogu co prawda pierwszy przepis na pannacotta, ale tylko dlatego, że nigdy przedtem nie zdążyłam sfotografować deseru. Dzisiaj mi się udało, a pannacotta wyszła niezwykle smaczna, kokosowa z ananasem.

kokosowa panacotta z ananasem przepisKokosowa pannacotta z ananasem

Składniki:

  • 200 ml kokosowego mleka
  • 200 ml śmietanki
  • 75 g cukru
  • 2 listki żelatyny ( 1łyżeczka w proszku)

Karmelizowany ananas

  • 1 ananas
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżka malibu

Wykonanie:

  • Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez pół godziny.
  • Zagotuj mleko kokosowe,śmietankę i cukier. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.
  • Przelej pannacotta do miseczek lub filiżanek jak u mnie i wstaw do lodówki na dwie godziny.
  • Podgrzej masło z cukrem w rondelku, dodaj pokrojony ananas i sok z limonki. Na koniec wlej likier. Podaj pannacottę z karmelizowanym ananasem.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *