Kokosowa zupa z krewetkami, dorszem i cukiniowymi nudlami

Na dworze coraz zimniej, więc warto przejrzeć przepisy na zupy, a i co nieco uzupełnić nowościami. Ugotowałam kokosową zupę z krewetkami i cukiniowymi nudlami. Zupa bardzo prosta w przygotowaniu w stylu tajskim…Rybny sos, jasna soja, kokosowe mleko, suszone liście limonki, chili, mnóstwo świeżej kolendry i krewetki. Wszystko do jednego garnka!

Zupę z krewetkami już kiedyś robiłam. Do dzisiejszej zupy użyłam obrane krewetki, więc nie musiałam przyrządzać wywaru. Część krewetek zmiksowałam, aby zupę lekko zagęścić. Jakoś nie lubię kokosowych zup zaprawianych mąką. Do tej zupy możecie użyć tradycyjne nudle. Ja jednak wolalam zrobić nudle z cukinii. Aby zrobić nudle z cukinii potrzebny jest specjalny przyrząd, który nazywa się veggie twister. Również wybór ryby jest dowolny. Możecie użyć łososia lub białej ryby jak morszczuk czy dorsz. Zupa jest bardzo smaczna i bardzo pożywna

zupa krewetkowa z rybąKokosowa zupa z krewetkami, dorszem i cukiniowymi nudlami

Składniki:

4 – 5 porcji

2 puszki kokosowego mleka

400 g krewetek

200 ml warzywnego bulionu

1 łyżka jasnej tajskiej soi

1 łyżka rybnego sosu

1 doniczka świeżej kolendry

2 suszone liście limonki

2 dymki

1 czerwona chili

400 g odfiletowanej ryby, u mnie dorsz

300 g cukinii

czarny pieprz do smaku

sok z połowy limonki

kokosowa zupa przepisWlej do garnka kokosowe mleko, bulion, soję i rybny sos. Dodaj krewetki i gotuj zupę przez 10 minut, po czym zmiksuj. Pokrój dymkę, chili i kolendrę. dodaj do zupy wraz z kawałkami ryby. Gotuj zupę przez 3 – 4 minuty w zależności od grubości ryby. W międzyczasie ugotuj tradycyjne nudle lub nudle z cukinii. Podaj zupę z nudlami obficie posypaną kolendrą.

 

1 Komentarz

  • Ciekawa jestem jej smaku :) Bardzo lubię zupy i często je gotuję, ale takiej jeszcze nie próbowałam :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *