Kokosowe ciasteczka z nadzieniem

Małe ciasteczka o kokosowym smaku z kokosowym nadzieniem… po prostu kokosowo ! Moje najmłodsze dziecie zażyczyło sobie ciasteczka, bo zaplanował gości na weekend. Niewiele z tych kokosowych słodkości zostało dla niego i już mnie namawia na następny wypiek. Ja przechodzę tortury, bo obiecałam sobie, że po Nowym Roku przez resztę stycznia nie tknę ciastek, ciasteczek i wszelakiej maści ciast. Muszę przyznać, że dotrzymuję wciąż słowa.

ciasteczka z kokosowym nadzieniemKokosowe ciasteczka z nadzieniem kokosowym bardzo smakowały, mi wystarczył wspaniały zapach unoszący się po ich upieczeniu. Tak, domowe ciasteczka, ciastka cytrynowe, ciasteczka z dżemem, sezamowe ciastka są najlepsze!

Przepis na kokosowe ciasteczka z nadzieniem

Składniki:

na 22 kokosowe ciasteczka


Ciasto maślane

500 ml mąki

100 ml cukru

200 g masła, u mnie 100 g masła + 100 g kokosowego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 czubate łyżki kokosowej śmietanki ( kożuch z mleka kokosowego)

szczypta soli

Nadzienie kokosowe

250 ml kokosowych wiórków

6 łyżek cukru

50 g masła, miękkie

100 ml kokosowego mleka

2 łyżki kokosowej śmietanki

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

ciasteczka nadziewane kokosową masąZ podanych składników zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką i włóż do lodówki na 30 minut. Ze schłodzonego ciasta uformuj kulki, a następnie spłaszcz je. Nanieś łyżkę kokosowego nadzienia i uformuj okrągłe ciastko. Ułóż ciastka w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ciasteczka w piekarniku na 175ºC (termoobieg) przez około 15 minut.

 

 

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *