Kolorowa kanapka i chleb na zakwasie

Dzień dobry! Co za poranek! Siedzę na tarasie z kubkiem kawy i miską jogurtu z domową granolą i jagodami. Ptaki ćwierkają i ciekawe podlatują coraz śmielej…Słyszę, że mój małżonek właśnie wstał…domowa, wakacyjna sielanka.

Upiekłam niedawno chleb na zakwasie, używając mąki pszennej z pełnego przemiału. Poza tym, że chleb wyszedł o trochę ciemniejszym miąższu to jeszcze bardzo fajnie smakował. Upiekłam chleb w podłużnej foremce z myślą o kanapkach i tostach, ale z powodzeniem można z tego przepisu uformować tradycyjne bochenki.

chleb z mąki pszennej z pełnego przemiału

Przepis na chleb na zakwasie

Składniki:

na 2 foremki o długości 28 cm

  • 850 – 900 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 300 g żytniego zakwasu
  • kuleczka drożdży wielkości zielonego groszku
  • 500 g wody
  • 1 łyżka soli
  • różne nasiona do posypania, u mnie mak i sezam
  • roztrzepane jajko do posmarowania

Kolorowe kanapki

Rozpuść drożdże wodzie, dodaj zakwas i wymieszaj. Dodaj po kolei obie mąki, dosypując pszenną mąkę stopniowo. Ciasto chlebowe powinno być lekko przywierające do ścianek naczynia. Na końcu dodaj sól. Zagniataj ciasto chlebowe za pomocą asystenta kuchennego przez 15 minut, przykryj szczelnie folię i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Włóż z powrotem do miski, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ponownie złóż ciasto kilka razy i pozostaw do odpoczynku na 10 minut.

Podziel ciasto na dwie równe porcje i przełóż do foremek wysmarowanych olejem i obficie posypanych otrębami. Posmaruj wierzch rozmąconym jajkiem i posyp nasionami. Przykryj folią, postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Chleb powinien podwoić objętość.

Piecz chleb na 250ºC na termoobiegu przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę  do 200ºC i piecz jeszcze przez 25 minut. Wyjmij chleb z piekarnika. Pozostaw w formie do ostudzenia. Po 10 minutach wyjmij chleb na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.

kanapka z awokado i jajkiem

Na śniadanie proponuję kolorowe kanapki z awokado, rzodkiewkami, sałatą, szczypiorkiem i jajkami ugotowanymi na półtwardo.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *