Kolorowa sałatka z kalafiora

Trudno było mi się przekonać do kalafiora jako dziecko ale za to teraz uwielbiam to warzywo. Kalafior jest wspaniały i naprawdę można go przyrządzić na mnóstwo sposobów. Zapomnijcie o gotowanym kalafiorze, który pachnie jak spocone skarpetki. Dzisiaj polecam kolorową sałatkę z kalafiora w towarzystwie zielonego groszku, sera feta i pestek słonecznika z mnóstwem świeżych ziół. Sałatka pasuje jako samodzielne jarskie danie lub jako dodatek do dania głównego.

sałatka z kalafiora

Kolorowa sałatka z kalafiora

Składniki:

na 4 porcje

  • 1 mały kalafior
  • 1 doniczka bazylii
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki pestek słonecznika, uprażone
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g zielonego groszku, u mnie mrożony
  • 100 g sera feta
  • małe opakowanie kiełków słonecznika
  • sól do smaku
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubozmielonego

pożywna sałatka z kalafioraUtrzyj kalafior na tarce na drobno lub zmiksuj w mikserze. Zblanszuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedź. W drugim rondelku zblanszuj zielony groszek również w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłucz zimną wodą.

Posiekaj liście bazylii i wymieszaj z natką, kalafiorem, pokruszoną feta,prażonym słonecznikiem i słonecznikowymi kiełkami. Jeśli łodygi słonecznika są bardzo długie, przytnij i posiekaj. Do małej buteleczki lub słoika wlej oliwę, sok z cytryny, wsyp pieprz i trochę soli. Zakręć i wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *