Sezon na czerwoną borówkę brusznicę w pełni. Szwedzi uwielbiają borówkowy dżem. Na pewno się z nim spotkaliście jedząc köttbullar w Ikea, które Szwedzi podają właśnie z borówkowym dżemem. Dojrzała borówka brusznica jest dosyć kwaśna, cierpka i lekko gorzkawa w smaku. Dopiero jako dodatek do mięsa lub deserów borówka robi wrażenie.
Konfiturę z borówki zrobiłam pierwszy raz. Wiadomo domowa konfitura, mniej cukru więcej owoców… Smażenie konfitury wymaga wprawy, ale gotowa konfitura jest gęsta i pełna owoców, które zachowują swoją konsystencję.
Czym się różni konfitura od dżemu? Po prostu do dżemu dodaje się wody, choć ja muszę przyznać, że przyrządzając dżemy z owoców jagodowych nigdy nie dodaję wody. Jeśli przyrządzam dżem z jabłek, gruszek lub ze śliwek to na ogół dodaję odrobinę wody. Natomiast nigdy nie gotuję dżemu czy konfitury według proporcji 1:1, bo taki dżem jest po prosru dla mnie za słodki.
Składniki:
1 kg borówki brusznicy
300 g cukru
Do garnka o grubym dnie wsyp cukier i przebrane owoce. Zacznij smażyć konfiturę najpierw w wysokiej temperaturze przez około 10 minut. Potem zmniejsz temperaturę i smaż konfiturę przez 15 minut. Napełnij słoiki gorącą konfiturą, zakręć i odwróć do góry nogami.
8 komentarzy
Bardzo lubię domowe konfiturki. Pysznie ci wyszła :-)
Dziękuję Marzenko!
znakomita do mięs i serów!
Japp!
ja nigdy jeszcze nia jadłam, ale teraz jak będę w Ikei to na pewno spróbuję , choć domowa jest o wiele pyszniejsza
Polecam!
Wspaniała do mięs i pasztetów…
Używam takich często do przechowywania warzyw z parowaru