Konfitura z czerwonej cebuli

Ostatnio mam wenę na przetwory z czerwonej cebuli. Ostatnio zrobiłam czerwoną cebulę marynowaną a occie. Dzisiaj chcę Wam zaproponować konfiturę z czerwonej cebuli. Bardzo fajny dodatek do grilla lub pieczonego mięsa. Smakosze serów taką cebulową konfiturą również nie pogardzą.

Konfiturę z czerwonej cebuli robiłam już dwa razy. Raz usmażyłam z dodatkiem czerwonego wina, a raz z wodą. Więc jeśli ktoś nie lubi alkoholu, wersja bezalkoholowa jest nie mniej wyborna. Oto przepis:

przepis na konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

Składniki:

około 350 ml konfitury

  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g czerwonej cebuli
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina lub wody
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Pokrój cebulę w cienkie plasterki. Smaż na oliwie przez 30 minut, bardzo powoli. Cebula ma być miękka, ale nie zrumieniona.
  • Po tym czasie dodaj wino/ wodę, ocet i ocet balsamiczny oraz cukier. Smaż konfiturę bardzo powoli, aż  nastąpi redukcja alkoholu/ wody i konfitura zgęstnieje, około 20 minut.
  • Gorącą konfiturę przełóż do małych słoiczków, zamknij i odwróć do góry nogami. Konfiturę można tak przechowywać przez kilka miesięcy.

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *