Kopytka z groszkowym pesto,boczkiem i parmezanem

Kopytka, gnocchi czy inne kluchy to moje ulubione dania z resztek ziemniaków, które staram się zawsze urozmaicać. Robiłam już kopytka ze szpinakiem, które najczęściej podaję z mięsnym sosem.

Dzisiaj zapraszam Was na mini kopytka z groszkowym pesto, chrupiącym boczkiem, parmezanem i mnóstwem pietruszki.

kopytka z pesto boczkiemPrzepis na kopytka z groszkowym pesto, boczkiem i parmezanem

Składniki:

na 5 porcji

Kopytka

½ kg ugotowanych ziemniaków

1 jajko

300 – 400 ml pszennej mąki

Pesto z zielonego groszku

150 g zielonego groszku, u mnie mrożony

2 ząbki czosnku

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki utartego parmezanu

sól do smaku

około 150 ml dobrej oliwy

Dodatkowo

200 g wędzonego boczku, pokrojonego w cienkie plastry

50 utartego parmezanu

natka pietruszki do posypania

kopytka z pesto i boczkiemZ podanych składników na kopytka zagnieć ciasto, podziel na 4 porcje i uformuj rulony. Pokrój rulony na małe kawałki- kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Wyjmij cedzakową łyżką i ułóż na opłukanym zimną wodą talerzu.

Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie, odcedź i opłucz zimną wodą. Przełóż do blendera, dodaj resztę składników na pesto i zmiksuj. Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy lub wody.

Podsmaż kopytka na patelni lub jeszcze ciepłe wymieszaj z pesto. Podaj kopytka z zrumienionym i pokruszonym boczkiem, utartym parmezanem i posypane natką.

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *