Kopytka ziemniaczane z twarogiem

kopytka ziemniaczane z twarogiem

Resztki ziemniaczane u mnie to prawie zawsze kopytka, zapiekanka z ziemniaków  lub shepherd pie. Kopytka ziemniaczane można robić na wiele sposobów, a dzisiaj naszła mnie chęć na kopytka ziemniaczane z twarogiem.

Nie wiem jak wy ale ja nabardziej lubię kopytka na słodko lub odsmażane, mocno przypieczone.  Kopytka ziemniaczane to takie proste jarskie danie, ale  istna bomba węglowodanowa. Dodatek twarogu uspokaja trochę moje sumienie.

kopytka ziemniaczane

Dzisiejsze kopytka podałam na słodko z syropem klonowym rozpuszczonym w maśle z dodatkiem migdałowych płatków. Lubimy tez kopytka podane tradycyjnie ze zrumieniona tarta bułka i cukrem. Takie na ogół jadaliśmy w moim rodzinnym domu. Wielkość kopytek zależy od mojego humoru. Raz robię większe i skośnie krojone, a czasami mniejsze jak włoskie gnocci.

Przepis na kopytka ziemniaczane z twarogiem

Składniki:

  • 1kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 4-5 dl mąki
  • 1 jajko

Dodatki

  • 50 g masła
  • 1 dl syropu klonowego
  • garść prażonych migdałów, płatków

Wykonanie:

  • Przepuść zimne ziemniaki przez praskę. Dodaj twaróg, jajko i mąkę i zagnieć delikatne ciasto.
  • Podziel ciasto na mniejsze kawałki, formuj wałeczki, spłaszcz i ostrym nożem skośnie odcinaj kluski o szerokości 2-3 cm.
  • Gotuj kopytka w osolej wodzie przez kilka minut, do momentu aż wypłyną na powierzchnie wody.
  • Syrop klonowy i masło rozpuść w rondlu. Polej kopytka na talerzu i posyp migdałowymi płatkami.

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *