Koreańskie naleśniki w skandynawskim wydaniu

Uwielbiam mieszać! Dzisiaj usmażyłam koreańskie naleśniki, do których przygotowałam nadzienie z wędzonego łososia, warzyw oraz wspaniały zielony dressing ze świeżego kopru.

Ciasto na naleśniki jest bardzo proste w wykonaniu. Moje koreańskie naleśniki są bezglutenowe, bo tym razem zaraz tradycyjnej pszennej mąki użyłam mąki ryżowej. Poza tym do ciasta dodałam koper, dymkę i chili. Już takie zaostrzone naleśniki smakują super, a co dopiero z nadzieniem.  Nadzienie do naleśników to kwestia smaku. U mnie wędzony łosoś i koperkowy dressing. Kupiłam ogromny pęk kopru i kiedy już go posiekałam doszłam do wniosku, że zrobię jakiś dressing za nim go zamrożę.

koreańskie naleśniki z wędzonym łososiem

Nadziewane naleśniki na wytrawnie robię często. Taco naleśniki to już domowa tradycja. Koreańskie naleśniki przypadły wszystkim do smaku, więc wygląda na to, że na stałe wchodzą do naszego domowego meny.

koreańskie naleśniki wytrawnie

Przepis na koreańskie naleśniki z wędzonym łososiem

Składniki:

na 16 małych naleśników

Ciasto naleśnikowe

  • 400 ml mąki ryżowej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 800 ml mleka
  • 1 czerwone chili, drobno pokrojone
  • 2 dymki ze szczypiorem, cienko pokrojone
  • 3 łyżki posiekanego kopru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (ewentualnie olej do smażenia)

Nadzienie

  • 200 g wędzonego łososia
  • 100 g sałaty lodowej
  • ogórek
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula

Koperkowy dressing

  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej szalotki
  • 3 łyżki posiekanego kopru
  • sól i pieprz do smaku
  • około 100 ml oliwy

Wykonanie:

  • Zmiksuj jajka, mleko, olej, sól i mąkę ryżową. Dodaj pokrojone warzywa i usmaż małe naleśniki. Użyj oleju do smażenia, jeśli ciasto będzie przywierać.
  • Poszatkuj sałatę lodową i pokrój cienko cebulę. Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach, a ogórka pokrój w kostkę.
  • Składniki na dressing zmiksuj w blenderze. Pod koniec miksowania dodaj powoli oliwę do uzyskania w miarę gęstego dressingu.
  • Na każdy naleśnik nałóż porcję warzyw, łososia i polej dressingiem.Zwiń w rulon i przekrój na pół.
  • Podawaj koreańskie naleśniki z ekstra dressingiem lekko ciepłe.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *