Koreczki serowe z daktylami i chili – Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów

Uwielbiam przekąski na karnawałowym stole. Dzisiaj chcę Wam zaproponować koreczki serowe z daktylami i chili. Nie są to zwykłe koreczki serowe, bo cheddar, który tu użyłam i pozostałe składniki zostały najpierw zamarynowane. Bardzo mi smakuje marynowany cheddar. Kiedyś upiekłam focaccia z takim marynowanym serem, który kupiłam w pobliskich delikatesach. Od tamtego czasu chodziło mi po głowie, aby przyrządzić marynowany cheddar według własnej receptury i w końcu nadarzyła się okazja. Co prawda u mnie do karnawałowej imprezy jeszcze parę dni, ale dzisiaj przepis na koreczki serowe już na blogu.

koreczki serowe z daktylami i chili

Przepis bierze udział w styczniowym wyzwaniu blogerek i blogerów, którego organizatorkami są Marta z blogu Magiczne życie Marty i Paulina z blogu Moja pasja smaku.

Przepis na koreczki serowe z daktylami i chili

Składniki:

na 20 koreczków

  • 100 g sera cheddar
  • 100 ml oliwy z pestek winogron
  • 10 daktyli, podzielonych na pół bez pestek
  • 1 czerwone chili, pokrojone w krążki
  • 2 łyżki chili sosu, tutaj mój domowy chili sos
  • odrobina nasion włoskiego kopru lub anyżu
  • 3 ziarna różowego pieprzu, lekko rozgniecione
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • szczypta suszonych lub świeżych ziół, u mnie rozmaryn i tymianek

Wykonanie:

  • Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę i wlej do półlitrowego słoiczka ze szczelnym zamknięciem.
  • Zanurz w marynacie pozostałe składniki, zamknij i potrząśnij. Marynuj ser najmniej 5 godzin. Taki zamarynowany ser może postać w lodówce 3 tygodnie.

zimna przekąska

1558568_10200565680939515_413275190_n.jpg

W styczniowym wyzwaniu blogerek i blogerów wzięli udział:

MONIKA – Papryczkaa

MAGDA – Only my simple kitchen

GOSIA – Dayli cooking

IWONA – Izioni smaki

JUSTYNA – niePieprz

EWA – Ewa kuchennie

JUSTYNA – Mama i pomocnicy

JUSTYNA  – Tysia gotuje

MARZENA – Zacisze kuchenne

BEATA – Stare gary

PATRYK I ADA – Cook

GOSIA  – Codojedzenia

 

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *