Korzenne biscotti, czas zacząć świąteczne wypieki

Boże Narodzenie już za niecały miesiąc, więc czas pomyśleć o świątecznych wypiekach. Proponuję korzenne biscotti, które wspaniale smakują z glögg, czyli szwedzkim świątecznym napojem, mocno korzennym i słodkim, podanym na gorąco, czasami z dodatkiem wina lub mocniejszego alkoholu.

Uwielbiam biscotti, więc pomyślałam, że takie korzenne biscotti to niezły pomysł na szybkie ciasteczka, bo to prawda, że biscotti robi się błyskawicznie.

świąteczne biscottiKorzenne biscotti

Składniki:

na około 40 biscotti

180 g pszenej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
½ łyżki cynamonu
½ łyżki mielonego imbiru
½ łyżeczki zmielonych goździków
100 g białej czekolady
4 łyżki  suszonej żurawiny
2 jajka
150 g cukru

korzenne biscottiZmiksuj jajka i cukier przez pół minuty. Posiekaj czekoladę i wymieszaj z suchymi składnikami, a następnie dodaj do ubitych jajek z cukrem. Mieszaj ciasto to całkowitego połączenia składników. Ciasto będzie dosyć gęste, ale nie na tyle aby je uformować w rulon, więc łyżką wyłóż ciasto na blachę w postaci dwóch podłużnych placków o szerokości 8 cm i grubości około 1 cm. Piecz biscotti na 175ºC przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika i pokrój biscotti na podłużne kawałki. Odwróć biscotti zrumienioną stroną do dołu i wstaw do piekarnika na 20 minut do wysuszenia, bez podgrzewania piekarnika. Przechowuj biscotti w metalowym pudełku.

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *