Korzenne sucharki świąteczne

Korzenne sucharki należą do naszej adwentowej tradycji. Korzenne sucharki idealne harmonizują  z różnymi serami i i napojami jak na przykład szwedzkim glögg. Uwielbiam świąteczne wypieki ale chyba najbardziej lubię piec małe ciasteczka, przeróżne w smaku i konsystencji. Korzenne sucharki podjadam przez cały przedświąteczny okres.Pyszne korzenne sucharki, które można przechowywać w metalowym pudełku przez długi okres czasu…Ciasteczka, biscotti, sucharki zawsze mam pod rąką dla niespodziewanych adwentowych gości…Tak kochani, dzisiaj pierwsza adwentowa niedziela i początek świątecznych wypieków na codojedzenia. Gotowi? No to startujemy!

korzenne sucharkiKorzenne sucharki 

Składniki:

około 40 sucharków

3 jajka

3 żółtka

350 g cukru

400 g pszennej mąki

1 czubata łyżeczka zmielonego kardamonu

1 czubata łyżeczka cynamonu

1 czubata łyżeczka zmielonych goździków

1 czubata łyżeczka zmielonego imbiru

odrobina czarnego pieprzu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka waniliowego extraktu, u mnie w proszku

½ łyżeczki soli

białko do posmarowania

przepis na korzenne sucharkiNastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Zmiksuj jajka, żółtka i cukier na puszystą masę. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i zmiksuj. Ciasto będzie lepkie i gęste ale takie ma być. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia wyłóż 3 równe porcje ciasta i uformuj długie o szerokości 10 cm. Posmaruj lekko roztrzepanym białkiem. Wstaw do piekarnika i piecz sucharki przez 25 minut. Zmniejsz temperaturę do 100ºC. Wyjmij blachę i pokrój ciasto na podłużne kawałki o szerokości 2 cm. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Pozostaw jeszcze sucharkiw piekarniku przez około 15 minut. Ostudzone sucharki przechowuj w metalowym lub plastikowym pudełku.

 

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *