Kotleciki z kalafiora, soczewicy i batata

Potrawy na lato! Kiedy świeci słońce i jest ciepło lubię gotować lekko. Bezmięsne potrawy jak dzisiejsze kotleciki z kalafiora, czerwonej soczewicy i batata wymyśliłam na poczekaniu. Dosyć delikatne w smaku jarskie kotleciki polecam z jogurtem na ostro. Wybór ziół zależy tylko od tego co ma się pod ręką. U mnie balkonowy szczypiorek, który rośnie jak zwariowany. Mówiąc szczerze takie jarskie danie podane na talerzu pełnym zieleniny zaspokoi głód nie jednego głodomora. Zdrowo i dietetycznie!

kotleciki z kalafiora i soczewicyKotleciki z kalfiora soczewicy i batata

Składniki:

8 kotlecików

1 batat, średniej wielkości

1 mały kalafior

100 g czerwonej soczewicy, ugotowanej

2 łyżki zmielonych migdałów + 5 łyżek do obtoczenia

2 jajka

1 łyżka posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanej kolendry

1 ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

warzywne kotlety

Podziel kalafiora na różyczki, skrop oliwą i upiecz w piekarniku al dente (180ºC 20 minut). Nakłuj batata widelcem i piecz w piekarniku przez 40 minut. Możesz zacząć piec razem z kalafiorem. Ostudzone warzywa wymieszaj z ugotowaną soczewicą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczypiorkiem, kolendrą, migdałami i jajkami. Dopraw farsz solą i uformuj 8 kotlecików. Obtocz w „migdałowej mące” i smaż na złoty kolor na oleju.

Jogurtowy dip na ostro

250 ml jogurtu typu greckiego

1 łyżeczka soku z cytryny

sól do smaku

2 łyżki posiekanego szczypiorku

½ łyżeczki wędzonych płatków chili
przepis na dip

Wymieszaj składniki na dip i podaj do jarskich kotlecików.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *