Potrawy na lato! Kiedy świeci słońce i jest ciepło lubię gotować lekko. Bezmięsne potrawy jak dzisiejsze kotleciki z kalafiora, czerwonej soczewicy i batata wymyśliłam na poczekaniu. Dosyć delikatne w smaku jarskie kotleciki polecam z jogurtem na ostro. Wybór ziół zależy tylko od tego co ma się pod ręką. U mnie balkonowy szczypiorek, który rośnie jak zwariowany. Mówiąc szczerze takie jarskie danie podane na talerzu pełnym zieleniny zaspokoi głód nie jednego głodomora. Zdrowo i dietetycznie!
Kotleciki z kalfiora soczewicy i batata
Składniki:
8 kotlecików
1 batat, średniej wielkości
1 mały kalafior
100 g czerwonej soczewicy, ugotowanej
2 łyżki zmielonych migdałów + 5 łyżek do obtoczenia
2 jajka
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej kolendry
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Podziel kalafiora na różyczki, skrop oliwą i upiecz w piekarniku al dente (180ºC 20 minut). Nakłuj batata widelcem i piecz w piekarniku przez 40 minut. Możesz zacząć piec razem z kalafiorem. Ostudzone warzywa wymieszaj z ugotowaną soczewicą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczypiorkiem, kolendrą, migdałami i jajkami. Dopraw farsz solą i uformuj 8 kotlecików. Obtocz w „migdałowej mące” i smaż na złoty kolor na oleju.
Jogurtowy dip na ostro
250 ml jogurtu typu greckiego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól do smaku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
½ łyżeczki wędzonych płatków chili
Wymieszaj składniki na dip i podaj do jarskich kotlecików.
6 komentarzy
kalafiorowe kotleciki bardzo mi smakują, robiłam w zeszlym roku ale zdjęcia nie doczekały. Jak teraz będę robiła zrobię też wersję z batatami
Wspaniała propozycja, pysznie skomponowane kotleciki!
Dziękuję!
Przepyszne, uwielbiam takie pulpeciki :)
Polecam!
mmm muszą być boskie! w każdym razie brzmią bardzo smakowicie, a wyglądają jeszcze lepiej! :)