Kotlety mielone z łososia

Lubicie ryby na obiad? My bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować prosty przepis na kotlety mielone z łososia. Kotlety mielone z ryby podaję różnie, a dzisiaj proponuję  kotlety mielone z łososia z ziemniaczanym puree i sosem chrzanowo koperkowym.

Łosoś często gości na moim stole, choć lubię i inne ryby. Łosoś to tłusta ryba, zawierająca nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli tak zwane omega 3. Lubię mieszać różne gatunki ryb. Do łososia świetnie pasują białe, chude ryby.

mielone kotlety z łososiaKotlety mielone  z łososia

Składniki:

10 kotletów

600 g fileta łososia

400 g białej ryby

1 jajko

2 łyżki drobno pokrojonych kaparów

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka posiekanego szczypiorku

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Sos chrzanowo koperkowy

200 ml majonezu domowej roboty, tutaj przepis

1 łyżka świeżo utartego chrzanu

1 łyżka koperku

2 łyżki jogurtu

sól do smaku

kotlety mielone z łososiaPrzepuść połowę łososia i całą białą przez maszynkę. Resztę łososia pokrój w kostkę. Dodaj jajko, kapary sól i pieprz, wymieszaj farsz. Uformuj 10 okrągłych kotletów i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Smaż kolety w dosyć wysokiej temperaturze przez około 3 minuty po każdej stronie.

W międzyczasie przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Podaj kotlety rybne z ziemniacznym puree, zieloną sałatka, u mnie jarmuż i sosem.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *