Kotlety mielone z łososia

Pyszne kotlety mielone z łososia, które przypadną każdemu do smaku. Jak zwykle u mnie są tu zamieszane resztki obiadowe w postaci ugotowanych ziemniaków, które zostały ze wczorajszego obiadu.

kotlety z lososia

Kotlety mielone z łososia  można podać z warzywną sałatką lub zrobić z nich burgery. Świetnym dodatkiem do kotletów rybnych jest dressing czosnkowy.

kotlety rybne mielone

Kotlety mielone z łososia

Składniki:

na 10 kotletów rybnych

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g łososia, filet
  • oliwa
  • 2 łyżki posiekanego kopru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 duże jajko
  • sol i pieprz do smaku

Jogurt czosnkowy

  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml jogurtu
  • 1 łyżka czubata majonezu
  • sol i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Część  łososia przepuść przez maszynkę do mielenia wraz z ugotowanymi ziemniakami, a resztę pokrój w drobna kostkę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i formuj okrągłe kotlety.
  • Smaż na oliwie po 2 minuty z każdej strony.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i zamieszaj z jogurtem i majonezem. Całość dopraw solą.

 

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *