Kotlety mielone z suszonymi pomidorami

Ostatnio jadłam pyszne kotlety mielone z suszonymi pomidorami. Kotlety mielone według przepisu mojego syna. Zrobiły na mnie wrażenie. Soczyste, perfekcyjnie usmażone,  podane ze wspaniałym sosem. Bardzo lubię mielone kotlety, tanie, proste i smaczne danie. Przyrządzam je często i na różne sposoby jak mielone z mozzarella czy mielone z karmelizowaną cebulą. Mielone do ziemniaków, ryżu, kaszy czy mielone do makaronu z sosem . Nie, kotlety mielone nigdy nam się nie znudzą, zwłaszcza, że przyrządzam je za każdym razem inaczej jak kotlety mielone z suszonymi pomidorami. Mielone z sosem są najlepsze. Dzisiaj więc kolejny przepis na szybki sos do mielonych.

kotlety mielone z suszonymi pomidoramiKotlety mielone

Składniki:

15 kotletów

1,5 kg mielonego, 50/50 wołowo – wieprzowe

1 cebula

250 śmietanki

6 suszonych pomidorów w oliwie + 2 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

1 łyżka soli

1 łyżeczka czarnego pieprzu

½ łyżeczka białego pieprzu

olej do smażenia

przepis na kotlety mielone

Pokrój cebulę w kostkę. Dodaj czosnek i śmietankę. Zmiksuj mikserem. Dodaj przyprawy, suszone pomidory pokrojone w kostkę i oliwę. Zamieszaj, a następnie dodaj mięso i dokładnie wymieszaj. Z farszu uformuj 15 kotletów, u mnie każdy około 100 gram. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu po 5 minut z każdej strony. Wyłóż kotlety do naczynia i przykryj aby nie ostygły. Przygotuj sos.

Sos do mielonych

250 g sera philadephia

250 ml śmietanki

250 ml wieprzowego bulionu

1 łyżka pomidorowego przecieru

tłuszczyk z kotletów

świeży tymianek do smaku

sól i pieprz do smaku

mielone przepisPrzelej tłuszcz od smażenia kotletów do rondelka. Dodaj serek, śmietankę i bulion. Mieszaj aż serek się rozpuści. Dopraw sos przecierem, solą i pieprzem. Zagotuj i przelej do sosjerki. Posyp posiekanym tymiankiem.

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *