Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym

kotlety schabowe w sosie pieczarkowym

Kotlety schabowe robię bardzo często i za każdym razem staram się wymyśleć coś nowego. Wczoraj zrobiłam kotlety schabowe w sosie pieczarkowym z dodatkiem selera naciowego. Hodowane pieczarki nie wydają mi się tak aromatyczne jak grzyby leśne. Dlatego wrzuciłam do sosu parę suszonych grzybów, które od razu polepszyły jego smak. Gotując zupę grzybowa przekonałam się , że grzyby i seler bardzo do siebie pasują, więc  do sosu wrzuciłam również kilka łodyg selera naciowego.

Kotlety schabowe w sosie podaję najczęściej z ziemniakami. Przyrządziłam kiedyś kotlety schabowe po tajsku i te podałam oczywiście z noodle (nudlami). Ale wczoraj odkryłam w kuchennej szafce paczuszkę kaszy gryczanej prażonej, rodem z Polski. Smakuje trochę inaczej niż szwedzka. Pewnie dlatego, ze prażona, ale w sam raz do kotletów. Super!

kotlety schabowe w sosie

Przepis na kotlety schabowe w sosie pieczarkowym

Składniki:

5-6 porcji

  • 1kg kotletów schabowych bez kości
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 200 g świeżych pieczarek
  • 4 suszone grzyby leśne
  • 2 łyżki vegety
  • ¾ l gorącej wody
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Kotlety podziel na mniejsze porcje jeśli są duże i potłucz. Oprósz mąką i pieprzem, zrumień na oleju.
  • Pokrój cebulę i seler w kostkę, a czosnek w talarki. Dodaj do kotletów.
  • Pokrój pieczarki. Suszone grzyby możesz wrzucić do sosu w całości lub pokruszyć.
  • Wlej wrzątek z rozpuszczoną vegeta i duś kotlety pod przykryciem około godziny.
  • Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki

wieprzowina na obiad

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *