Kotlety schabowe z papryką w sosie pomidorowym

Kotlety wieprzowe to nie tylko panierowane schabowe. Uwielbiam kotlety schabowe w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżej, słodkiej papryki w różnych kolorach.

Moja mama nazywa to danie schabowe po  niksońsku. Szczerze mówiąc to  nie mam pojęcia skąd ta nazwa pochodzi, ale mniejsza o to. Dzisiaj gotuję super mięsko we wspaniałym sosie pomidorowym z mnóstwem papryki, natki pietruszki i wegety.

Składniki:

na 5 porcji:

  • 800 g kotletów wieprzowych
  • 1 łyżka mąki, czubata
  • 1 cebula, duża
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki, różne kolory
  • 1 ½ łyżeczka wegety
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 dl gorącej wody
  • 2 łyżki natka pietruszki, z grubo posiekanej
  • sól, pieprz, papryka sproszkowana do smaku
Wykonanie:
  • Obierz cebulę i czosnek i pokrój drobno.
  • Podziel kotlety na mniejsze kawałki, rozbij nieco tłuczkiem. Posyp mąką i pieprzem.
  • Smaż kotlety na oleju na średnim ogniu, na złoty kolor z każdej strony, około 5 minut.
  • Dodaj cebulę i czosnek, oczyszczone i pokrojone papryki. Podsmaż wszystko.
  • Zalej gorącą wodą z rozpuszczonym przecierem pomidorowym i wegetą. Dopraw solą, pieprzem i papryką w proszku.
  • Gotuj aż mięso będzie miękkie, około 30 minut.
  • Dodaj posiekaną natkę pietruszki pod koniec gotowania.
To danie najlepiej smakuje z ziemniakami i smaczną surówką z pora, jabłka i marchewki z dodatkiem majonezu i soku z cytryny.

2 komentarze

  • Słyszałam o schabie po nelsońsku, ale to z pieczarkami w sosie śmietanowym. Po niksońsku to dla mnie ciekawostka. Idę zrobić, bo akurat mam składniki :) Tylko bez tej paskudnej vegety. Wystarczy sól, po co tu jeszcze pakować glutaminian sodu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *