Kotlety schabowe z parmezanem

kotlety schabowe

 

Kotlety schabowe… kiedy zrobisz mama? Moje dzieci maja bzika na punkcie kotletów schabów. Ja tez lubię schabowe, ale za każdym razem robię je trochę inaczej, żeby mi się nie znudziły. Dzisiaj dodałam do tartej bułki francuskie zioła drobno posiekane oraz parmezan. Miałam tez już resztkę zresztą przyprawy do bruchetta i stwierdziłam, ze będzie świetnie pasować do kotletów.

Schabowe wyszły super, że  aż się je chciało jeść jeden za drugim. Co nie którzy u mnie w domu nie maja umiaru…

pyszne schabowe

Przepis na kotlety schabowe z parmezanem

Składniki:

  • 10 kotletów schabowych, bez kości
  • 2 dl tartej bułki
  • 2 dl startego parmezanu
  • 3 jajka
  • sol i pieprz do smaku
  • 3 łyżki drobno posiekanych francuskich ziół
  • 1 łyżka przyprawy do bruchetta ( zawiera suszone zioła francuskie, pieprz, sol, wędzoną paprykę w proszku)

Wykonanie:

  • Rozbij kotlety, dopraw sola i pieprzem. Do miseczki rozbij jajka i rozmąć widelcem. 
  • Na płaskim talerzu wymieszaj razem tarta bułkę, parmezan, przyprawę do bruchetta i francuskie zioła.
  • Kotlety schabowe zamocz najpierw w jajku, a potem w panierce.
  • Smaż na wolnym ogniu po obu stronach, około 10 minut.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *