Kotlety schabowe z szałwią

Dzisiaj mam dla Was szybką propozycję na obiad, kotlety schabowe z szałwią. Pyszne schabowe z szałwią, a i zębów nie trzeba myć po obiedzie…ha, ha…Moje dzieciaki uwielbiają schabowe. Kotlety schabowe, sos, buraki to ich zdaniem najsmaczniejszy obiad.

Lubię przyrządzać kotlety schabowe z kością, takie wrzucone na patelnię na dosłownie kilka minut. Spróbujcie dodać do smażenia kilka liści świeżej szałwii. Kotlety będą bardziej aromatyczne. Szałwię dodałam również do sosu. Jak wspomniałam schabowe i sos to mus!

schabowe z szałwią

Kotlety schabowe

Składniki

4 porcje

4 kotlety schabowe z kością, około 500 g

killa liści świeżej szałwii

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Sos pieczarkowy z szałwią

200 g pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej szałwii, świeżej

1 łyżka musztardy

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżeczka soku z cytryny i otarta skórka z połowy cytryny

500 ml bulionu z mięsa

4 łyżki śmietany

sól i pieprz do smaku

1 łyżka masła

kotlety schaboweZacznij od sosu. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię do rozpuszczonego masła. Zeszklij a następnie dodaj szałwię. Obierz pieczarki i pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw. Smaż przez 3 minuty, po czym dodaj, bulion. Gotuj przez 10 minut. Zmiksuj sos i dopraw musztardą, sokiem i skórką z cytryny, octem, solą i pieprzem. Zagotuj i gorący podaj do kotletów.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *