Kotlety wieprzowe po tajsku z noodle

Bardzo często gotuje tajskie potrawy.Tajski przepis składa się zazwyczaj z dluuuuugiej listy składników w większości warzyw i przypraw. Ponieważ  eksperymentuję z kuchnią tajską od dawna, a w ogóle kuchnią azjatycką, więc zdążyłam nagromadzić do tej pory niezły arsenał z sosami i przyprawami związanych z orientalną kuchnią.

Znam mnóstwo przepisów tajskich ale jakoś nie spotkałam się z przepisem na kotlety wieprzowe po tajsku. Schabowe znudziły mi się ostatnio, więc postanowiłam je zamarynować “egzotycznie” i ugrillować. Tak przygotowane kotlety pokroiłam na cienkie paski i dodałam do sałatki z noodle. Takie połączenie kotletów z ciepłą i chrupiącą sałatką z noodle pobudza kubki smakowe niesamowicie. Tą sałatkę  z powodzeniem można jeść letnią lub zimną. Super danie na piknik czy grill.

Przepis na kotlety wieprzowe z grilla po tajsku i chrupiącą sałatką z noodle

Składniki:

na 5 porcji

  • 5 kotletów
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Chrupiąca sałatka z noodle

  • 3 marchewki
  • 100 g strączkow młodego groszku
  • 2 pietruszki
  • 4 dymki
  • 1 papryka
  • 1 kawałek imbiru, 4 cm
  • 1 czerwone chili
  • doniczka kolendry
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • sok z 1limonki
  • 1 dl sosu Hoisin
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 300 g noodle (makaron), sucha masa
  • 1 łyżka nasion sezamu, prazone

Wykonanie:

  • Obrać i przepuścić czosnek przez praskę. Wymieszać z olejem sezamowym, miodem, sosem sojowym i przyprawami. Oczyścić kotlety z tłuszczu, jeśli to konieczne i trochę rozbić. Wymieszać z marynatą i zostawić na co najmniej 1 godzinę.
  • Obrać imbir, marchew i pietruszkę, oczyścić paprykę i chili z nasion. Pokroić warzywa w cienkie paski, zwłaszcza marchew.
  • Posiekać grubo kolendrę, liście zostawić do posypania.
  • Wokować warzywa na oleju, nie za długo aby były chrupiące.
  • Dodać sos rybny, sos chili i sok z limonki. Dodać na końcu koriander.
  • Ugrillować kotlety na patelni grillowej lub grillu, 10 minut z obu stron i pokroić na mniejsze, podłużne kawałki.
  • Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami i wymieszać z hoisin sosem, Wymieszać noodle z warzywami i kotletami. Posypać prażonym sezamem i kolendrą.

 


2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *