Kräftskiva – szwedzki fest z rakami

Pewnie myślicie sobie co to za przyjemność jeść coś, kiedy to owo coś patrzy na nas swoimi czarnymi oczami. U nas w domu uwielbiamy owoce morza, a morskie raki i krewetki sa na pierwszym miejscu w naszym menu. Wskazane jest wręcz jedzenie rękoma, a i siorbanie jest na porządku dziennym.

Ostatni dzień sierpnia i kräftskiva festyn w Szwecji zakończony. W tym roku odwiedziła nas rodzinka z Polski, więc świętowaliśmy razem. Raki słodkowodne pamiętam ja i mój brat z dzieciństwa, bo je nawet sami łowiliśmy własnoręcznie wykonanymi sidłami. Ale morskie raki jadł braciszek pierwszy raz!

Różne dodatki w postaci smacznego chlebka, z domowego wypieku i dipów som mile widziane. Jedzenie skorupiaków jest bardzo ciekawym doświadczeniem, nie tylko ze względu na ich niepowtarzalny smak ale również technikę obierania. Skorupiaki obiera sie latwo, aczkolwiek do raków trzeba mieć specjalny przecinak aby uwolnić mięsko ze szczypców. Największym smakołykiem mimo wszystko jest mięso z ogona.

W tym roku zrobiłam guacamole, zaostrzone czerwonym chili i czerwoną cebulą.

Przepis na ostre guacamole

Składniki:
na 4 porcje

  • 3 dojrzałe awokado
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 1 mała czerwona chilli
  • 250 crème fraiche
  • 2 łyżki soku z limonek
  • sól do smaku
  • 1 duży pomidor
  • kilka gałązek koperku

Wykonanie:

  • Przekrój awocada na pół i usuń pestki, a miąższ wyżłob łyżeczką i zgnieć widelcem, po czym odrazu wymieszaj z sokiem z limonki.
  • Obierz i posiekaj drobno cebulę.
  • Osuń pestki i wszystko białe z chili i pokrój również drobno.
  • Wymieszaj warzywa z creme fraiche i dopraw solą do smaku.
  • Pokrój pomidora w plastry i nałóż na środek guacamole.
  • Posyp odrobiną czerwonej cebuli i udekoruj gałązkami koperku.

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *