Krajanka jagodowa na czekoladowym spodzie

Krajanka jagodowa na czekoladowym spodzie. Ulubione ciasto na lato. Lekkie i puszyste. Pyszna, domowej roboty jagodowa galaretka nadaje ciastu orzeźwiający smak. Krajanka jagodowa znika w mgnieniu oka. U mnie w domu wszyscy lubią owocowe krajanki, a ciasto z domową galaretką jest najlepsze! Do ciasta można wykorzystać mrożone jak i świeże jagody. Ja robię czystki w zamrażalce na tegoroczne zapasy. Właśnie wykorzystałam ostatnie jagody!

Krajanka jagodowa to kolejny przepis na lato. Przypominam, że w czerwcu do przepisu miesiąca dodajemy przepisy na lato. Krajanka jagodowa z leśnych jagód to hit lata!

krajanka jagodowa

Krajanka jagodowa

Składniki:

Spód do ciasta

18 cm x 25 cm

4 jajka

80 g mąki

1 łyżka kakao

½ łyżeczki proszku do pieczenia

25 g czekolady

100 g cukru pudra

Przełożenie

350 ml śmietanki do ubijania

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

250 g sera mascarpone

Jagodowa galaretka

500 g jagód, u mnie mrożone

80 g cukru

150 ml wody

8 listków żelatyny lub 8 łyżeczek w proszku

 

krajanka jagodowa przepis Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i startą czekoladą. Oddziel żółtka od białek i ubij z cukrem na puszysto. W drugiej misce ubij pianę z białek na sztywno. Połącz delikatnie żółtka z pianą, a następnie z resztą suchych składników. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Wyłóż masę do foremki i wygładź powierzchnię. Piecz biszkopt na 175ºC (nagrzany piekarnik) przez około 20 minut. Wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź. Ostudzony biszkopt przekrój na 2 placki.

Namocz żelatynę w zimnej wodzie, 20 minut. Jagody wsyp do małego rondelka. Dodaj wodę, cukier i zagotuj. Gotuj do rozpuszczenie cukru, kilka minut. Dodaj odciśniętą żelatynę i zamieszaj. Odstaw galaretkę do ostudzenia.

Ubij śmietankę z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią. Posmaruj pierwszy placek połową kremu i przykryj drugim plackiem, lekko dociskając. Resztę kremu rozsmaruj na wierzchu i wstaw do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylej na słodzone ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę. Po godzinie można ciasto pokroić na porcje.

krajanka jagodowa przepis na lato

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *