Hej, hej! Za kilka godzin dojedziemy do Lusówka koło Poznania, gdzie spędzimy w tym roku święta. Mam jeszcze dla Was przepis na świąteczne ciasto z makiem. Krajanka makowa zwana popularnie makową panienką jest przepysznym ciastem z dodatkiem żurawinowej konfitury. Przełożyłam ciasto cytrynowym kremem. To ciasto można z powodzeniem upiec również w formie tortu.
Wczoraj moja koleżanka napisała na FB, że Szwedzi nie wiedzą co tracą jeśli jeszcze nie jedli makowca. Uwielbiam tradycyjny makowiec drożdżowy. Jest to ciasto, które u mnie zawsze konkuruje z sernikiem. Jak mam ochotę na obydwa to piekę seromak.
Krajanka makowa
Składniki:
prostokątna forma 32 cm x 25 cm
Spody makowe
200 g maku, zmielonego i suchego
100 g zmielonych migdałów
180 cukru
8 białek
4 żółtka
szczypta soli
Krem maślany z budyniem
½ l mleka
6 żółtek
50 ml soku z cytryny i otarta skórka z jednej cytryny
40 g ziemniaczanej mąki
150 g cukru
2 łyżki waniliowego cukru z prawdziwą wanilią
250 g masła, temperatura pokojowa
Dodatkowo
4 łyżki grubo zmielonych migdałów
surowa żurawina do dekoracji
50 ml amaretto do nasączenia
200 g żurawiny, u mnie mrożona
100 ml wody
80 g cukru
Nastaw piekarnik na 175ºC. Do misy miksera wbij białka. Zmiksuj z solą na sztywną pianę. Kiedy piana jest już sztywna dodaj po łyżce cukru. Następnie dodaj po jednym żółtku stale miksując. Przemieszaj mak z migdałami i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki do ciasta. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę makową. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i ostudź. Ugotuj dżem z żurawiny, wody i cukru. Gotuj przez 25 minut. Dżem będzie naturalnie gęsty. Jeśli będzie za bardzo gęsty dodaj więcej wody. Ostudź.
Przygotuj krem. Wlej połowę mleka do garnka. Wymieszaj żółtka z cukrem i ziemniaczaną mąką. Dodaj resztę mleka i mieszaj aż składniki się rozpuszczą. Zagotuj mleko w garnku stale mieszając aby nie przywarło do dna garnka. Kiedy zacznie się gotować wlej żółtkową mieszankę energicznie mieszając. Doprowadź do wrzenia i wlej sok z cytryny wraz z otartą skórką. Stale mieszając gotuj budyń przez minutę. Zdejmij z ognia, przykryj folią tak aby przylegała do powierzchni i odstaw budyń do ostudzenia. W międzyczasie wyjmij masło aby było na czas miękkie. Kiedy budyń jest dobrze wystudzony zmiksuj masło w misie miksera, po czym dodawaj po łyżce budyniu.
Rozkrój ciasto na dwa spody. Nasącz spód amaretto. Posmaruj pierwszy blat dżemem. Następnie rozsmaruj połowę kremu i przykryj drugim blatem. Rozsmaruj równomiernie resztę kremu, posyp uprażonymi i rozdrobnionymi migdałami. Podziel ciasto na porcje i w każdą wciśnij żurawinę. Przed krojeniem najlepiej ciasto dobrze schłodzić. Smacznego!
9 komentarzy
świetne ciasto! Radosnych i smacznych świat
Wzajemnie Iza!
Dziękuję Iza, życzę również pięknych świąt
Piękne świąteczne ciasto!
Wspaniałych świąt Gosiu.
Dzıękuję Aniu, wzajemnie!
Takie ciasta bardzo lubię :) Pysznie wygląda Małgosiu i chętnie zjadłabym kawałeczek :)
Wygląda pięknie :)
W przepisie jest, ze jak ma być suchy zmielony, powinnam go zmielić w młynku do kawy?
Tak, można zmielić suchy lub zagotować mak i zmielić mokry. Ja użyłam gotowy z torebki.