Krajanka malinowa na super puszystym biszkopcie

Przepyszne ciasto, idealne na lato, krajanka malinowa na super puszystym, wilgotnym biszkopcie. Lubię ciasto z galaretką na biszkopcie pod warunkiem, że biszkopt jest mięciutki. Taki właśnie upiekłam do krajanki malinowej. Mało tego, zamiast galaretki w proszku zrobiłam własną. Żadna trudność. Krajanka malinowa to moja specjalność. Robię to ciasto bardzo często i za każdym razem delektuję się nim jakbym jadła je pierwszy raz.

krajanka malinowaKrajanka malinowa

Składniki: 

Biszkopt

prostokątna forma do pieczenia, 25 cm x 35 cm

6 żółtek

3 białka

80 g cukru

60 g pszennej mąki

10 g kukurydzianej skrobii

szczypta soli

Ubij białka na sztywno. Utrzyj żółtka z cukrem i solą do białości i delikatare wymieszaj. Przesiej obie mąki i delikatnie połącz z masą jajeczną. Formę wyłóż pergaminem i wylej masę, wygładź powierzchnię i  wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Piecz biszkopt przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i oderwij od pergaminu.

Galaretka malinowa

500 g malin, mogą być mrożone

80 g cukru

200 ml wody

8 listków żelatyny lub 8 łyżeczek żelatyny w poszku

biszkopt przepisŻelatynę namocz w wodzie. Wszystkie składniki na galaretkę, a mianowicie wodę, maliny i cukier umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty, pod warunkiem, że używasz mrożone maliny jak ja. W przypadku świeżych malin wystarczy doprowadzić do wrzenia. Napęczniałą żelatynę – listki odciśnij z wody i dodaj do gorących owoców. Żelatynę w proszku dodaj do owoców bez odciskania. Zamieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Kiedy galaretka zacznie tężeć to pora aby ją wylać na biszkopt.

Krem śmietankowy

500 ml śmietanki

250 g mascarpone

1 łyżka cukru podru

1 łyżeczka waniliowej pasty

Beza

3 białka

150 g cukru

1 łyżka kukurydzianej skrobii

2 łyżki posiekanych pistacji

krajanka malinowa na biszkopcieUbij białka na sztywno. Zacznij dodawać po łyżce cukru, miksując do rozpuszczenia cukru. Kiedy piana jest już bardzo sztywna i lśniąca dodaj skrobię i zmiksuj jeszcze raz. Formę, w której piekłaś biszkopt odwróć do góry dnem. Przykryj pergaminem o rozmiarach dna i wyłóż pianę. Posyp pistacjami i piecz bezę przez 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 120ºC. Upieczoną bezę wysusz w wyłączonym piekarniku.

Ubij śmietanę. Podkoniec ubijania dodaj mascarpone, wanilię i cukier puder. Pokryj ciasto śmietankowym kremem, a następnie przykryj bezą. Wstaw do lodówki na 2 godziny po czym wyjmij i pokrój na kawałki.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *