Krajanka orzechowo kokosowa z dulce de leche

Piątek! Zapraszam na ciasto kruche i przepyszne! Krajanka orzechowo kokosowa z dulce de leche to moje nowe odkrycie. Przepyszne ciasto na kruchym spodzie z mnóstwem orzechów o kokosu, a jakby jeszcze nie było mało tych dobroci to polane dulce de leche. Uwielbiam szybkie ciasta, a to kruche robi się naprawdę bezproblemowo i szybko. Krajanka orzechowo kokosowa to coś dla smakoszy pekanowców i kokosa. Lubisz dulce de leche to będziesz po prostu w siódmym niebie!

krajanka orzchowo kokosowa

krajanka krucha

krajanka orzechowa_1

Krajanka orzechowo kokosowa

Składniki:

Foremka o wymiarach 18 cm x 25 cm

Kruche

320 g pszennej mąki

250 g masła

110 g cukru

50 g kokosowych wiórków

Nadzienie

1 puszka skondensowanego mleka, 400 g

200 g orzechów pekan

90 g kokosowych wiórków

Do dekoracji

50 g kokosowych chipsów

200 ml dulce de leche

kruche ciasto orzechowe

Nastaw piekarnik na 175ºC. Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj mąkę i kokosowe wiórki i zmiksuj jeszcze raz do połączenia składników. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie ciasto na dnie formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut. W tym czasie pokrój grubo orzechy. Wlej do naczynia skondensowane mleko, wsyp orzechy i odważone kokosowe wiórki. Wymieszaj składniki i wyłóż na podpieczony spód. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez 20 minut. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. Wlej skondensowane mleko do małego garnuszka  i gotuj przez 30 minut aż mleko nabierze złotego koloru. Polej ciasto gorącym dulce de leche i posyp kokosowymi chipsami. Odczekaj chwilę aż dulce de leche zastygnie i pokrój ciasto na kawałki.

 krajanka orzechowo kokosowa

Smacznego!

 

 

 

 

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *