Krajanka tortowa mocno czekoladowa

krajanka mocno czekoladowa

W poprzedni weekend upiekłam czekoladową krajankę tortową, której wspomnieniem jeszcze żyjemy. Mówiąc szczerze to dłuuugo nie zrobię tego ciasta, bo jest tak mocno czekoladowe, ze aż do miłego obrzydzenia. Po takich dobrociach doszłam do wniosku, ze moja potrzeba jedzenia czekolady została zaspokojona co najmniej na rok.

ciasto mocno czekoladowe

Ta krajanka czekoladowa jest prawdziwym przysmakiem dla smakoszy czekolady. Ciasto, które z powodzeniem można upiec w tortownicy jako tort, przełożyłam czekoladowym kremem na bazie mascarpone i kanderowanymi, laskowymi orzechami.

krajanka czekoladowo orzechowa

Mało tego, krajankę pokryłam  czekoladowym fudge.

Krajanka czekoladowo orzechowa

Składniki:

Spód do krajanki 

  • 225 g masła, miękkiego
  • 360 g cukru
  • 80 g kakao
  • 95 g jasnej melasy
  • 4 jaja
  • 160 g maki

Krem czekoladowy z mascarpone

  • 200 g mjölk choklad
  • 250 g mascarpone
  • 3 ägg
  • 50 ml cukru pudru

Pomada czekoladowy fudge

  • 125 g ciemnej czekolady, 60% kakao
  • 3 łyżki jasnej melasy
  • 100 ml smietanki

Wykonanie:

  • Utrzyj masło z cukrem do białości. Dodaj kakao i melasę, zmiksuj. Zacznij dodawac po jednym jajku i miksuj dokładnie. Przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj z masą maślaną. Wylej masę do foremki o rozmiarach 20 x 25cm, wyłożonej pergaminem. Piecz spod na 160ºC (termoobieg) przez godzinę. Patyczek powinien być lekko mokry. Ostudź i przekrój na na 3 placki. Będzie trochę trudno, ale ciasto musi tez dobrze ostygnąć.
  • Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, ostudź. Dodaj mascarpone i żółtka, wymieszaj. Ubij pianę z białek z cukrem pudrem i wymieszaj lekko z kremem czekoladowym.
  • Orzechy upraż w piekarniku (200ºC) przez 20 minut. Potem potrzyj orzechy, az zewnętrzna skorka odpadnie. Rozpuść cukier na patelni i dodaj orzechy, po czym wyłóż na kawałek folii aluminiowej i pozostaw do ostygnięcia. Odłóż parę orzechów do dekoracji, a resztę grubo zmiel.
  • Posyp pierwszy spod orzechami i rozsmaruj część czekoladowego kremu. Przykryj drugim plackiem i powtórz czynność, po czym przykryj ostatnim plackiem. Wstaw krajankę do lodówki, aby się schłodziła.
  • W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj śmietankę i melasę. Pokryj schłodzoną krajankę czekoladowym fudge i udekoruj kandyzowanymi orzechami. .

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *