Krajanka wuzetka

Krajanka wuzetka, ciastko tortowe…kto je pamięta. Kilka lat temu będąc w Warszawie zostałam zaproszona do cukierni. Wybrałam właśnie to ciasto. Okazało się jednak, że nazywa się ono dzisiaj zygmuntówka. No cóż nie wiem czy to postęp…Wuzetka będzie dla mnie zawsze wuzetką. Bardzo lubię tortowe krajanki.

wuzetka

Wuzetka

Składniki:

podłużna foremka 25 cm x 35 cm

Biszkopt kakaowy

7 jajek

50 g kakao

125 g pszennej mąki

szczypta soli

200 g cukru

0,75 l śmietanki, 36%

250 g serka mascarpone

40 g cukru pudru

2 łyżki soku z limonki

3 łyżki kokosowego likieru + 2 łyżki do śmietanki

2 łyżki brązowego rumu

4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

100 g gorzkiej czekolady, utartej

ciasto_wuzetka

Nastaw piekarnik na 175ºC. Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć pokojową temperaturę.Oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania zacznij dodawać po łyżce cukru. Zwiększ obroty miksera i miksuj pianę przez około 5 minut. Na koniec dodaj po jednym żółtku wciąż miksując. Przesiej kakao z mąką i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Wyłóż formę papierem do pieczenia, rozprowadź ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz biszkopt przez 30 minut. Upieczony biszkopt wyjmij i ostudź. Po 15 minutach odwróć blachę do góry nogami, oderwij papier i pozostaw biszkopt do całkowitego schłodzenia. Potem przekrój biszkopt na dwa placki.

Sok z limonki wymieszaj z likierem i skrop nim dolny blat ciasta. Wymieszaj dżem z rumem i rozprowadź równomiernie na powierzchni dolnego blatu. Zmiksuj śmietankę z mascarpone. Dodaj likier i wymieszaj. Rozprowadź grubą warstwę kremu na dolnym blacie ciasta. Przykryj górnym blatem i posmaruj cienką warstwą kremu. Posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Schłodzone ciasto pokrój na małe kwadraty.

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *