Krajanka z masłem orzechowym i czekoladą

Krajanka z masłem orzechowym i czekoladą…Jeśli lubicie orzechowe masło, to ten super słodki i kaloryczny przepis na pewno Wam się przyda. Ciasto jest bardzo łatwe w pieczeniu, niesamowicie aromatyczne….uwielbiam zapach fistaszkowego masła. Krajanka z masłem orzechowym to kolejne ulubione ciasto, które smakiem przypomina krajankę snikers.

krajanka z masłem orzechowym

Krajanka z masłem orzechowym

Składniki:

na prostokątną foremkę 18 cm x 25 cm

90 g masła

150 g brązowego cukru

90 g białego cukru

130 ml masła orzechowego, słodzonego

2 jajka

1 łyżka waniliowego ekstraktu

150 g pszennej mąki

½ łyżeczki soli

150 g gorzkiej czekolady

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru pudru do posypania

krajanka z masłem orzechowym przepisNastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. W miseczce zmiksuj masło z masłem orzechowym, jajkami, cukrem (białym i brązowym) oraz wanilią. Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do masy. Wymieszaj. Oddziel jedną trzecią masy. Do większej części dodaj grubo pokrojoną czekoladę (2 łyżki odłóż do masy kakaowej) i wymieszaj. Wyłóż masę do foremki. Do reszty dodaj kakao, czekoladę i wymieszaj. Wyłóż masę na jasną masę i wygładź powierzchnię. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut. Lepiej aby ciasto było lekko niedopieczone niż przypieczone. Sprawdź za pomocą patyczka. Jeśli patyczek jest lekko obklejony okruszkami to ciasto już jest gotowe. Ostudzoną krajankę oprósz cukrem pudrem pokrój na kawałki.

 

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *