Krem brokułowy z kurkami i parmezanem

Pogoda jest jaka jest, ale ja i tak jadam zupy niezależnie od pory. Dzisiaj ugotowałam krem brokułowy, oczywiście z kurkami, posypany obficie parmezanem. Pyszny krem brokułowy podprawiony śmietanką, bazylią i pietruszką, nie mówiąc już o pachnących lasem kurkami, które w tej zupie są przysłowiową kropką nad i.

krem brokułowy z kurkami

Przepis na krem brokułowy z kurkami i parmezanem

Składniki:

na 2 porcje

  • 1 duży brokuł
  • ½ l bulionu
  • 200 ml ubitej śmietanki
  • garść liści bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 300 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina chili

Wykonanie:

  • Potnij brokuła na różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i zalej bulionem. Dodaj posiekane liście bazylii.
  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj 2 łyżki do brokułów i zmiksuj zupę na krem. Przelej do garnka, dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietankę i zagotuj.
  • Do reszty cebuli dodaj oczyszczone kurki i smaż aż kurki odparują wodę. Dodaj posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem.
  • Podaj krem brokułowy z kurkami i posypany świeżo utartym parmezanem.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *