Krem dyniowy o smaku karmelowym

Nie mogłam się powstrzymać…Oto kolejny przepis z dyni, krem dyniowy o smaku karmelowym. Sądzę, że podobnie jak ja przyrządzacie dyniowe puree z pokaźnej dyni. Nie przejmujcie się, bo puree można wykorzystać bardzo szybko. Kolejną porcję dyniowego puree przeznaczyłam na krem. Krem przypomina smakiem krówkę, jest pyszny i idealny do naleśników lub do francuskich tostów. Przepis na krem dyniowy jest prosty i szybki. Podjadam go łyżeczką prosto ze słoika!

krem dyniowy

Krem dyniowy

Składniki:

60 g cukru

1 łyżeczka cynamonu

30 g masła

300 g dyniowego puree, tutaj przepis

dynia_przepisy_1Rozpuść cukier na patelni na małym ogniu. Rozpuszczaj powoli cały czas mieszając i uważając aby cukier się nie przypalił. Dodaj masło do rozpuszczonego cukru. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Zacznij dodawać dyniowe puree po łyżce stale mieszając. Na koniec dodaj cynamonem i doprowadź krem do wrzenia. Zdejmij z kuchni i przełóż do miseczki lub słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *