Krem z grillowanych pomidorów

No to się ochłodziło! Polecam więc ciepły kubek na rozgrzewkę, krem z grillowanych pomidorów z czosnkowymi grzankami. Pomidorowa zupa to nasza ulubiona. Mimo , że głównym składnikiem zupy są pomidory to jednak za każdym razem staram się troszkę tą zupę zmienić. Od dawna szykowałam się na pomidorową z grillowanych pomidorów i dzisiaj taką właśnie ugotowałam. Pomidory ugrillowałam w piekarniku i zmiksowałam wraz zrumienioną skórką.

Pomidorową lubimy z makaronem ale krem pomidorowy podaję zawsze z czosnkowymi grzankami.

krem z grillowanych pomidorów

Krem z grillowanych pomidorów

Składniki:

5-6 kubków

  • ½ kg pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera
  • 5 cm pora
  • 1½ l domowego bulionu
  • sól do smaku
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 50 ml śmietanki, u mnie 36%
  • tymianek do posypania

Grzanki czosnkowe

  • 3 kromki chleba na zakwasie, z tego przepisu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

  • Pomidory i czosnek ugrilluj w piekarniku lub na grillu. Zagotuj bulion z pokrojonym selerem i porem. Dodaj pomidory, czosnek i zmiksuj. Wlej śmietankę i dopraw krem solą i pieprzem. Doprowadź krem do wrzenia i gotuj przez 5 minut.
  • Pokrój chleb w kostkę i zrumień na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy i czosnku.
  • Napełnij kubki gorącym kremem i posyp grzankami i tymiankiem.

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *