Krem z kalafiora

Krem z kalafiora , kolejny przepis na zupę krem z kalafiora. Uwielbiam warzywne kremy. Uwielbiam je przyrządzać i jeść. Krem z pieczonego kalafiora należy do moich ulubionych zup. Zupa z kalafiora ma specyficzny smak. Kalafior sam w sobie jest słodki. Wydobyć z niego słodycz to połowa sukcesu. Gotowany kalafior zjem nie powiem ale pieczony jest o wiele smaczniejszy, a krem z pieczonego kalafiora to bajka.

zupa_krem

Krem z kalafiora

Składniki:

1 kalafior, ok. 400 g

1 cebula

4 ząbki czosnku

1 l bulionu, warzywny lub z kurczaka

½ łyżki sosu sojowego

½ łyżki musztardy

4 gałązki świeżego tymianku

3 łyżki dobrej oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

1 żółtko

sól i pieprz do smaku

krem_z_kalafioraPodziel kalafior na różyczki. Potnij na kawałki zielone łodygi. Pokrój cebulę na ósemki. Ułóż warzywa w żaroodpornej formie, skrop oliwą, posyp morską solą i piecz w nagranym na 200ºC piekarniku przez 25 minut . Zmiksuj żółtka z bulionem, musztardą, tymiankiem i soją. Dodaj upieczone warzywa cały czas miksując. Zagotuj krem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wlej gorący krem do miseczek. Udekoruj tymiankiem lub podaj krem z prażonymi orzechami i owocami goji.

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *