Krem z kapusty i pora -czyli zupa bez włosów

Najprostsza zupa, krem z kapusty i pora! Nic dodać nic ująć. Zapowiada się kilka chłodnych dni, więc zupa krem przyda się jak nic na rozgrzewkę. Nigdy nie robiłam kremu z kapusty, ale powiem Wam, że świetnie smakuje. Ponieważ krem zawiera jedynie dwa składniki, kapustę i por, więc warto go ugotować na bulionie z kurczaka. Ostatnio często kupuję kurczaki hodowane na kukurydzy. Bulion jest żółciutki i tłusty, idealny na zupę. Krem z kapusty i pora jest niezwykle smaczny. Niektórzy ludzie nie lubią gotowanego pora w kawałku, bo jak kiedyś to powiedziała moja koleżanka z ogólniaka sprawia wrażenie włosów w zupie. Bardzo dosadne stwierdzenie…Jak widzicie zrobiło na mnie wrażenie, bo pamiętam je po 30 latach…he, he…Tak więc Kochani jeśli nie lubicie pora to jest na to rada- blender!

krem z kapusty

Krem z kapusty i pora skosztowałam najpierw bez dodatków. Aromat zupy tak rozbudził moje smakowe kubki, że nie mogłam wytrzymać. Spróbowałam i skończyło się na dwóch miseczkach. Ale powiem, że z dodatkami krem jest równie pyszny! Zupa krem świetnie smakuje z pieczonymi batatami. Innym smacznym dodatkiem jest makaron z naleśników.

Krem z kapusty

Składniki:

600 g kapusty

1 mały por

1½ l buljong z kurczaka

1 łyżeczka curry w proszku

1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu

sól do smaku

2 łyżki masła

1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

pieczone bataty, opcjonalnie

zupa krem

Poszatkuj kapustę. Podsmaż na patelni na jednej łyżce masła. Kapusta może się lekko zrumienić, zupa będzie miała fajny smak. Przełóż kapustę do garnka z bulionem, dopraw solą i przyprawami. Gotuj przez 20 minut pod przykryciem. Pokrój por w cienkie krążki. Rozgrzej masło na patelni i dodaj por. Smaż przez 3 minuty. Ostry por podduszony na maśle uzyskuje nowy, słodki smak i świetnie komponuje się z kapustą. Dodaj por do zupy i gotuj przez 5 minut. Następnie zmiksuj zupę na krem. Podaj krem gorący z dodatkami według uznania.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *