Kremowa sałatka z tuńczyka

Tuńczyka bardzo lubię, nie mam co ukrywać. Zapraszam Was dzisiaj do przygotowania bardzo prostej sałatki z tuńczykiem w roli głównej. Kremowa sałatka z tuńczyka z dodatkiem ciecierzycy no i oczywiście mnóstwo świeżego kopru i szczypiorku, a wszystko to zapakowane w pięknie wyrośnięte pita chlebki.

kremowa sałatka z tuńczyka i ciecierzycy

Pita u mnie jak zwykle domowego wypieku, a co! Nic trudnego upiec pita korzystając z tego przepisu. Bardzo lubię kanapki z pita, bo można je napełnić czym tylko popadnie. Moje ulubione nadzienie pita to oczywiście pita z pulled pork, ale nie pogardzę wegetariańską wersją jak ta kotlety z soczewicy.

Kremowa sałatka z tuńczyka

Składniki:

na 2 porcje

  • 1 puszka tuńczyka w zalewie, około 150 g
  • mała puszka ciecierzycy
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki posiekanego świeżego kopru
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki cremé fraiche
  • 2 łyżki majonezu, polecam domowy majonez
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona sałata wedle smaku

Wykonanie:

  • Odcedź tuńczyka i ciecierzycę i rozdrobnij lekko. Wymieszaj z resztą składników, dopraw solą,pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Natnij pita do połowy i napełnij sałatką oraz zieloną sałatą.

kremowa sałatka z tuńczyka i ciecierzycy

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *