Kremowa zupa z porow z nalesnikowym tagliate

Jesien za oknem, bynajmniej u nas. W weekend odwiedzilismy piekny rezerwat lesny. Spacer w jesiennym sloncu, zapach lasu i jeziora…tego mi bylo potrzeba po calym tygodniu pracy.

Nie obylo sie bez zbierania grzybow. Uwielbiam grzyby jesc i zbierac. Moja rodzinka zalapala bakcyla ode mnie. Moj malzonek nazbieral tym razem wiecej niz ja. Musialam wiec go pochwalic.

Wlasnie nadeszla pora na pieprznika trabkowatego. Takiego grzyba jeszcze nie widzialam w Polsce, a w Szwecji to jeden z najpopularniejszych grzybow. Co kraj do obyczaj.

Czesc grzybkow zostala ususzona, a na reszte mam inne plany, o ktorych przekonacie sie niebawem.

Po powrocie do domu czekala na nas wspaniala kremowa zupa z porow, do ktorej zrobilam nalesnikowe tagliate. Na szczescie moje dzieci lubia zupy, a zupa z porow bardzo im odpowiada.

Przepis na Kremowa zupe z porow z nalesnikowym tagliate

Skladniki:

5 porcji

  • 2 duze pory
  • 3 ziemniaki
  • 2 zabki czosnku
  • 1 l buljonu z kurczaka
  • sol i pieprz do smaku
  • 5 nalesnikow
  • ½ lyzeczki pieprzu kajenskiego

Wykonanie:

  • Pokroj por w plasterki, a ziemniaki w kostke. Dodaj czosnek.
  • Zalej warzywa buljonem i ugotuj do miekkosci. Zmiksuj zupe, dopraw sola i pieprzem.
  • Zwin nalesniki w rulon i pokroj na grubszy makaron, tagliate.
  • Podawaj zupe z nalesnikowym tagliate posypana  kajenskim pieprzem.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *