Krokiety z indyka

Na święta przyrządziłam indyka z nadzieniem. Resztki mięsa i nadzienia wykorzystałam na krokiety. Tradycyjne krokiety to naleśniki nadziewane farszem, zwinięte w rulon, panierowane w jajku i bułce. Tak właśnie przyrządziłam krokiety z indyka, choć zamiast bułki użyłam zmielonych migdałów.

Krokiety można faszerować na wiele sposobów! Świąteczne resztki czy rosołowe mięso są idealne na farsz do krokietów. Nadziewane naleśniki można zamrozić. Mniejszą porcję można swobodnie przechować przez kilka dni w lodówce. Jeśli planuję przechować krokiety to panieruję je dopiero przed podaniem.

przepis na krokietyKrokiety

Składniki:

16 dużych krokietów

800 g pieczonego indyka, bez kości

1 duża cebula

2 jabłka

500 g nadzienia z indyka

sól i pieprz do smaku

2 jajka i 5 czubatych łyżek bułki do panierowania, u mnie zmielone migdały

Ciasto naleśnikowe

350 g mąki

3 jajka

500 ml mleka

2 łyżeczki soli

olej do smażenia

krokiety przepis

Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Usmaż 16 dużych i cienkich naleśników. Zmiel mięso w maszynce. Pokrój cebulę i jabłka w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do mięsa wraz z nadzieniem z indyka. Smak krokietów zależy w dużej mierze od rodzaju nadzienia. Na usmażone naleśniki nałóż farsz. Zwiń naleśniki w rulon, zamocz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce. Smaż na małym ogniu, na złoty kolor. Podaj z wytrawnym dżemem z żurawiny.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *