Krokiety z kurczakiem i warzywami

Dzisiaj mnie połamało, więc nic mi nie pozostało jak leżeć w łóżku i od czasu do czasu prostować kręgosłup. Nie obyło się bez tabletek przeciwbólowych…Prawie zasypiałam po nich przygotowując ten wpis. W takich chwilach przychodzi mi na myśl pomysłowy pan Fasola, który, by nie zasnąć przykleił sobie powieki plastrem… No cóż ja wyłączyłam mojego laptopa i chcąc nie chcąc ucięłam sobie drzemkę.

Choroba chorobą, a jeść trzeba! Dzisiaj przyrządziłam krokiety z kurczakiem i warzywami, które moje dzieci nazywają „kretynetki”. Mają w swoim słowniku wiele takich śmiesznych polskoszwedzkich słów…

krokiety z kurczakiem

Wracając do krokietów, postanowiłam zrobić farsz z ugotowanego kurczaka i warzyw takich jak włoska kapusta, marchewka i pietruszka. Zdecydowałam się na panierkę migdałową, bo coś ostatnio tarta bułka jakoś mi nie podchodzi. Tak się składa, że krokiety z kurczakiem są robione przeze mnie najczęściej ale staram się za każdym razem zmienić przepis. Oto kolejna wersja tego domowego przysmaku

Przepis na krokiety z kurczakiem i jesiennymi warzywami

Składniki:

na 10 krokietów

Ciasto  naleśnikowe

  • ½ l mleka
  • 2 jajka
  • 400 ml mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia

Farsz z kurczaka i warzyw

  • ½ kg ugotowanego kurczaka bez kości
  • 200 g włoskiej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • szczypta cynamonu
  • ½ łyżeczki garam masala
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól do smaku

Dodatkowo

  • 400 ml zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 3 jajka

przepis na krokietyKapustę poszatkuj i ugotuj z marchewką i pietruszką. Ostudź. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce, a kapustę pokrój jeszcze drobniej. Przepuść mięso przez maszynkę do mięsa. Zeszklij cebulę na oleju i dodaj do farszu. Dopraw przyprawami, solą i wymieszaj.

Podane składniki na naleśniki zmiksuj i usmaż 10 dużych, cienkich naleśników. Rozłóż nadzienie na każdym naleśniku i zwiń, zawijając boki. Zamocz naleśniki w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w mące migdałowej. Smaż w niskiej temperaturze po obu stronach.

 

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *