Krokiety z kurczakiem, kaszą gryczaną i boćwiną

Jak obiecałam wczoraj dzisiaj drugie danie z nadzieniem z resztek obiadowych, a mianowicie krokiety z kurczakiem, kaszą gryczaną i boćwiną. Krokiety uwielbia cała rodzina, wiec po nich już ani śladu. Krokiety usmażyłam na obiad, a moje dzieci niepocieszone jeszcze pałaszowały je na kolacje. Moje plany o gotowym, jutrzejszym obiedzie niestety rozpadły się. Ale coś tam wymyślę…

krokiety z kurczakiem

Do zrobienia krokietów potrzebne są naleśniki no i oczywiście smaczne nadzienie. Najczęściej panieruje naleśniki w tartej bułce i jajku, wtedy są takie fajne, lekko chrupiące.  Krokiety jemy z ketchupem, ale dzisiaj zrobiłam pyszny dressing z jogurtu, majonezu i czosnku. Było po prostu pysznie!

Przepis na krokiety z kurczakiem, kaszą gryczaną i boćwiną 

Składniki:

na 12 krokietów

Ciasto na naleśniki

  • 300 ml maki
  • 600 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki stopionego masła

Dressing czosnkowy

  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml jogurtu greckiego, gęstego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka, drobno posiekanych ziół prowansalskich
  • sol do smaku

Panierka

  • 3 jajka
  • 200 ml tartej bułki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Usmaż 12 naleśników. Na środku ułóż porcje nadzienia, zwiń brzegi do środka i zawiń raz.
  • Zanurz naleśniki  w jajku, obtocz w bułce i smaż na zloty kolor, powoli aby się za bardzo nie zrumieniły, a środku były gorące.
  • Przygotuj dressing czosnkowy. Przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj jogurt majonez i zioła, dopraw solą.

krokiety, czyli nadziewane nalesniki

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *