Krokiety z kurczakiem, mozzarella i szpinakiem

Nadziewane i panierowane naleśniki czyli krokiety przyrządzam często, bo rodzinka bardzo je lubi. Dzisiaj kolej na nowy przepis, krokiety z kurczakiem, mozzarella i szpinakiem.

Krokiety z kurczakiem przyrządzam najczęściej, bo lubię gotować zupę na rosole z kurczaka. Mięso z kurczaka wykorzystuję zazwyczaj do krokietów. Oszczędnie ale smacznie, zdrowo i pożywnie.

krokiety z kurczakiem mozzarella i szpinakiem

Dzisiaj na odmianę zamiast mielić mięso posiekałam je drobno, a następnie wymieszałam z resztą składników. Do panierki użyłam pangratatto, po które ostatnio bardzo często sięgam. Pycha!

Przepis na krokiety z kurczakiem, mozzarella i szpinakiem

Składniki:

na 12 krokietów

Ciasto na naleśniki

  • 3 jajka
  • 300 ml mąki
  • ½ l mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Nadzienie do naleśników

  • obrane z kości mięso z ugotowanego kurczaka o wadze 1,3 kg
  • 200 świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 250 g mozzarella

Do panierowania

  • 2 jajka
  • 300 ml pangratatto
  • 100 ml startego gruyère sera lub parmezanu, u mnie gruyére
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Wymieszaj ciasto na naleśniki i usmaż 12 małych naleśników.
  • Pokrój cebulę w kostkę i zrumień na oleju dodaj opłukany szpinak, dopraw solą i pieprzem. Smaż aż szpinak zacznie „więdnąć”. Pokrój w kostkę mięso z kurczaka, zetrzyj mozzarella na tarce. Wymieszaj wszystkie składniki na farsz dopraw solą i pieprzem.
  • Nadziej naleśniki, zwiń w paczuszkę, obtocz w jajku, a następnie w pangratatto i serze. Smaż na oleju po obu stronach w niskiej temperaturze.

przepis na krokiety

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *