Krokiety z wołowiną i pieczarkowym sosem

W świątecznym ferworze trzeba również coś niecoś zjeść. Proponuję łatwy i smaczny obiad, krokiety z wołowiną i pieczarkowym sosem. Krokiety z wołowiną w świątecznej odsłonie. Do farszu dodałam suszone grzyby i odrobinę sherry. Sherry zaprawiłam również pieczarkowy sos. Prawda, że świątecznie!

krokiety_przepis

Krokiety z wołowiną

Składniki:

na 10 krokietów

½ kg ugotowanej wołowiny

400 g włoskiej kapusty

10 g suszonych grzybów

2 łyżki wytrawnego sherry

1 cebula

2 łyżki masła

sól i pieprz do smaku

sos_pieczarkowy

Zacznij od przygotowania farszu. Kapustą poszatkuj i obgotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź na durszlaku. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Pokrój cebulę w drobną kostkę i namoczone grzyby. Zeszklij cebulę na maśle, po czym dodaj grzyby. Smaż przez 5 minut. Dopraw pieprzem i sherry. Smaż jeszcze przez minutę. Dodaj do mięsa i kapusty. Dopraw farsz solą i wymieszaj.

Naleśniki z jarmużem

180 g mąki

4 jajka

500 ml mleka

250 ml wody

sól do smaku

3 czubate łyżki jarmużu drobno pokrojonego

olej do smażenia

Sos pieczarkowy

250 g pieczarek

1 szalotka

3 łyżki sherry

sól i pieprz do smaku

200 ml śmietanki

150 ml bulionu lub wody

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

krokiety_z_wolowina

Przygotuj ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki oprócz jarmużu zmiksuj. Miękkie liście jarmużu oderwij od twardych łodyg. Potnij na drobno w malakserze. 3 łyżki dodaj do ciasta naleśnikowego. Resztę zamroź lub wykorzystaj do pesto. Usmaż 10 naleśników. N każdy nałóż porcję farszu i zwiń zawijając brzegi. Zrumień krokiety na maśle.

Ugotuj sos. Pokrój szalotkę w drobną kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Posól i popieprz. Smaż aż pieczarki lekko się zrumienią po czym dodaj sherry. Smaż przez minutę. Dodaj śmietankę i wodę. Gotuj aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest za rzadki można go zaciągnąć mąką. Zrumień 2 łyżeczki mąki na suchej patelni. Dodaj łyżkę masła i zasmaż. Wlej sos energicznie mieszając. Dopraw sos natką pietruszki  i podaj z krokietami.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *