Królewski owoc w perskim gulaszu z kurczaka

Owoc granatu to symbol krolewski. Fakt, tym gulaszem nawet krol by nie pogardzil. Jest to jedno z wielu moich ulubionych dan z kuchni perskiej. Bedac zamezna za Iranczyka 20+ lat nauczylam sie juz co nieco gotowac po persku. Gulasz jest bardzo prosty w przygotowaniu, a smakuje niebiansko.

Do potrawy potrzeba mieso z kurczaka, zmielone orzechy wloskie , troche cebulki i kwasnego przecieru z granatu, ktorego pewnie nie ma w Polsce… Robilam to danie kiedys z pasta z tamaryndowca, ktory ma zblizony smak do granatu. Sa dwie odmiany granatow: kwasna, wykorzystywana do przyrzadzania miedzy innymi tego gulaszu i slodka, z ktora na pewno zetkneliscie sie w sklepie. Obie praktycznie nie roznia sie wygladem jedynie smakiem.

Oryginalna nazwa tego perskiego gulaszu brzmi fesendżan. Danie to jest bardzo popularne w polnocnej czesci Iranu, z ktorej sie wywodzi moj maz. Tam wlasnie tez uzywa sie glownie mieso dzikiej kaczki. Mialam przyjemnosc jesc ten gulasz z kaczka, ale z kurczakiem jest nie  mniej dobry. Polecam bardzo!

Przepis na perski gulasz z kurczaka z granatem

Skladniki

5-6 porcji

  • 600 g piersi z kurczaka lub odfiletowanych nog
  • 200 g zmielonych orzechow wloskich
  • 3-4 lyzki przecieru z granatu
  • 1 l wrzatku
  • 1 cebula, pokrojona w kostke
  • 1 lyzeczka kurkumy
  • 1 lyzeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 lyzeczka zmielonej kolendry
  • garsc rodzynek sultanek
  • 1 lyzka oleju do smazenia
  • sol i pieprz do smaku
  • kilka ziaren granatu do dekoracji
Wykonanie:
  • Podziel mieso na mniejsze kawalki. Zmiel orzechy. Pokroj w kostke cebule.
  • Podsmaz mieso na rozgrzanej patelni wraz z cebula i przyprawami.
  • Przeloz do garnka o grubym dnie. Dodaj przecier z granatu i zmielone orzechy. Zalej wrzatkiem tylko tyle aby mieso bylo przykryte. Gotuj gulasz okolo 40 minut. pod koniec gotowania dodaj rodzynki.
  • To danie jak wiekszosc potraw perskich podaje si z ryzem ugotowanym na sypko z dodatkiem szafranu.

 

2 komentarze

  • To jest właśnie to czego szukałam:) Granatów wysyp, a nie za bardzo miałam pomysł co z nim zrobić. Niestety prędzej pastę z tamaryndowca dostanę niż przecier z granatu, ale mimo wszystko bardzo jestem ciekawa efektu! pozdrawiam ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *