Krucha krajanka z nutella i dżemem

 

krucha krajanka z nutella i dzememZnalazłam bardzo fajny przepis na szybkie kruche ciasto z nutella i dżemem. Ciasto wyglądało bardzo przyciągająco ale sam przepis był bardzo nie proporcjonalnie podany, dlatego nie zasłużył na  linka z mojej strony. Pierwsza próba upieczenia tego ciasta nie powiodła się. Przepis kompletnie zmodyfikowałam, a i ta krucha krajanka wygląda jeszcze lepiej niż oryginał. Ciasto wyszło mi tym razem tak jak chciałam, delikatnie kruche i smaczne!

kruche ciasto z nutella i dzemem

Mogłam wreszcie zużyć dżem z rabarberu, który zrobiłam latem. Nikt nie chciał go jeść w domu, bo był za kwaśny, a do ciasta na kruchym spodzie w sam raz. Beza w cieście jest bardzo mięciutka. Skorzystałam tu z przepisu na kruche ciasto z malinami.

Przepis na kruche ciasto z nutella i dżemem

Składniki:

na foremkę o wielkości 15 x 20 cm

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 90 g brązowego cukru
  • 3 żółtka
  • mały słoik dżemu, kwaśnego
  • pół słoika nutella
  • 5 białek
  • 150 ml cukru
  • 2½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml oleju

Wykonanie:

  • Z brązowego cukru, mąki, żółtek  i zimnego masła zagnieć palcami ciasto. Uformuj kule i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Podziel ciasto na dwie części. Jedna część ciasta rozwalkuj na grubość 1 cm i wyłóż foremkę  (25 x 40cm) pokryta pergaminem .Posmaruj dżemem.
  • Ubij białka na sztywno z cukrem. Dodaj mąkę ziemiaczaną i olej podczas ubijania. Wyłóż pianę na spód posmarowany dżemem.  Podgrzej nutella lekko w mikrofalówce, a potem rozprowadź po pianie.
  • Resztę ciasta zetrzyj na tarce i rozprowadź równomiernie po pianie. Na wierzchu ciasta porób cieniutkie kleksy z reszty nutelli.
  • Piecz krajankę w piekarniku na 160ºC przez 40 minut.
  • Aby ciasto dobrze się kroiło, musi być całkowicie wystudzone.

kruche ciasto z beza

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *